Instruks for gjennomføring av kontroll
Denne veilederen er tiltenkt som mal for instruks til eget IK-system for å ivareta kvalitet i kontrollopprag.
Hensikt
Hensikten med denne instruksen er å oppnå god kvalitet i utførelsen av NEK405 kontroller og rapportering.
Ansvar
Faglig ansvarlig i bedriften har det overordnede ansvar for at oppdragene blir utført sikkert og iht den kvaliteten som forventes som et minimum iht Normen. Den utførende kontrollør har det operative ansvaret i felt, for at egen- og andres sikkerhet ivaretas og at oppdragene tilfredsstiller minimum de krav som stilles i normen og som er gitt i oppdragsbeskrivelse.
Gjennomføring
Generelt
- Anlegget skal gjennomgåes systematisk iht. det oppdraget beskriver.
- Alle observasjoner som har TG1, TG2 eller TG3, skal minimum ha to bilder, der ett er nærme og ett er tatt på avstand. For å få fin layout på rapport, er det fint at minst ett av bildene er i "landscape" (liggende).
- Observasjoner med målinger som har TG0, vil kun komme listet opp i respektive tabeller inni rapporten, selv om de har bilder.
- Neste kontrolldato skal for gjentakende kontrolltyper, angis under oppdragsinformasjon.
- Alt utstyr med høy last i forhold til utstyret, termograferes. Eks. Vannvarmer (plugg/stikk, bryter, termostat og element), komfyr
- Rapport skal inneholde innledende tekst med informasjon iht krav i norm. Det skal lages en konklusjon på hvert oppdrag som forteller tilstanden til objekt(ene) som er kontrollerte. Her skal en særlig legge vekt på sikkerhet i anlegget.
NEK 405-1 Termografering:
Det risikovurderes med kunde hvilket utstyr som skal termograferes, og det registreres et kontrollpunkt for hvert enkelt utstyr. Før termografering starter, må en påse at det er last på utstyret. Når utstyret er termografert registrerers det en TG0 observasjon om ingen avvik er funnet. Om det finnes feil, så skal det registreres en observasjon TG2 eller TG3, alt etter hvilken tilstand varmgangen gjør på utstyret. Det skal også registreres data om utstyret som har varmgang, måle strømtrekk for å angi hvor mye utstyret er belastet og angi status. Avvik skal ha minimum to tilhørende bilde der ett er IR-bilde og ett er digitalt bilde i farger.
NEK 405-2 Brannforebyggende elkontroll bolig
I denne kontrolltypen følges normens sjekkliste som er gjengitt i iDOC. Om det er avvik som oppdages som ikke inngår i sjekklisten, oppretter en avviket under "Observasjon". Er det er avsnitt i sjekklisten som beskriver elementer som ikke er installert i bygget, kan en enten klikke på "Ikke aktuelt" for å indikerer at det ikke er tilstede, eller unngå å svare om en ikke vil at elementet tas med i rapporten.
Skal en kontrollere en enebolig opprettes kun ett bygg. Tilhørende garasje og anneks ol. opprettes som plassering under boligen.
Skal en kontrollerer en flermannsbolig og skal ha en rapport pr enhet, må en opprette et bygg pr. enhet. En tar da med tilsvarende bod, garasje ol på den enhet den tilhører som plassering.
NEK405-3 Elkontroll Næring
Det avtales med kunde hva og hvordan anlegget skal kontrolleres ut fra en risikovurdering av bygget. En kan kombinere termografering og inspeksjon i samme rapport. Utstyr som termograferes og måles skal ha kontrollpunkt i iDOC. Alle måleverdier og alle termomgraferinger skal rapporteres, for å underbygge hva som er kontrollert. Det opprettes en rapport pr bygg, så fremt de er av en viss størrelse at dette er naturlig.
Denne type kontroll er basert på inspektørens faglige kunnskap og bruk av hurtigvalg i iDOC. En kan også benytte sjekklister. Disse skal ikke følge rapport.
Eksempler på oppbygging:
For næringsbygg opprettes det et bygg i iDOC pr bygning, som gir da rapport oppdelt pr bygg.
For campingplasser med flere hytter, servicebygg og toalettanlegg i eget bygg. Her opprettes et bygg for servicebygg, et for toalettanlegg og ett for hytter i iDOC. For å angi eksakt hytte ved registrering av avvik, angis det hyttenummer i plassering på observasjon som en gruppeplassering.
For større boliganlegg, der en kun kontrollerer fellesanlegg, opprettes det ett bygg som da gir en felles rapport. Fløyer, Oppganger, etasjer etc, angis ved gruppering av plassering.


